Golf Aurora

Naša kapelica BDM

OLYMPUS DIGITAL CAMERA U Gornjem Mrzlom Polju , na glavnoj prometnici za Rijeku, dana 19. prosinca, 2009,izgrađena je i blagoslovljena Kapela Blažene Djevice Marije-Kraljica Mira. Preciznije, podignuta je na temeljima nekadašnje obiteljske kuće koja je pripadala obitelji Požar, na 800 m udaljenosti od grada Duga Rese.

Selo u kojem se nalazi kapela isprepleteno je brojnim legendama, ali i događajima koji su se uistinu zbili u određenim povijesnim trenucima .

OLYMPUS DIGITAL CAMERANaime, kapela je smještena na vrlo opasnom zavoju ceste koji je ujedno i glavni ulaz u selo. Na tom su se mjestu više puta dogodile prometne nesreće i odnijele živote više od 20 ljudi. Također, glavna prometnica za Rijeku, te željeznička pruga Zagreb-Rijeka-Split, na tih 2.5 km odnijele su na desetke života putnika i lokalnih stanovnika, među kojima su, nažalost, stradala i brojna djeca.  S druge strane, veliki izvor opasnosti i mjesto kojem se pripisuju brojni neobični i mistični događaji je i samo zaleđe Gornjeg Mrzlog Polja, odnosno, šuma Kozjača. Ova šuma skriva mnogo nikad rasvijetljenih tajni iz vremena Drugog svjetskog rata – na stotine nestalih i ubijenih hrvatskih ljudi iz razdoblja 1945-1946 čije sudbine i dalje ostaju nerazjašnjene. Legenda kaže da njihove duše u noćnim tišinama naglas mole da ih se blagoslovi i kršćanski pokopa.  Njihovoj nesretnoj sudbini, kao i boli koju proživljavaju njihove obitelji veliku utjehu daje prisutstvo Majke Božje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU srpnju (25. 7.) 1994. godine, Zlatko Poljak odlazi na hodočašće u Međugorje. Njegov susret s Gospom uvelike mu je učvrstio vjeru i doživio je potpuno preobraćenje. Prosvjetljenje u vidu boljeg razumijevanja hrvatske stvarnosti, te uviđanja potrebe hrvatskog naroda za istinskim preobraćenjem, bilo je ključno u njegovoj odluci da u čast i slavu Majci Božjoj podigne kapelicu. Majka nikad ne napušta svoju djecu i ona nam na različitim razinama iskazuje svoj blagoslov. Ona nam govori da nismo sami i da ćemo lakše nositi svoj križ ako se uzdamo u Gospodina Boga Oca, Majku Božju i Isusa Krista.

I divota Božjeg nauma počela se ostvarivati: svjetlo je obasjalo selo, donijelo mu snažnu poruku dobrote, uljepšalo ozračje u kojem su dotad njegovi stanovnici živjeli, pružilo toliko traženu utjehu… Putnik namjernik na ruti od Karlovca, preko Ogulina, pa sve do Rijeke ili Senja, sada se ondje može prekrižiti, pomoliti i zatražiti blagoslov i zaštitu na tom opasnom putu. Na terasi kapele je i klupa na kojoj se svatko može odmoriti.

Kapelica zajedno sa okolišem ima površinu od oko 100 m². Gospin kip visok 164 cm djelo je kipara Mate Vlahe. Gospine ruke krase mnoge krunice koje su vjernici donijeli sa raznih hodočašća kao dar Majci Božjoj. Posebno je lijep dar slika „Bičevanje“ i krunica Sv. Benedikta Vel. Zlatka Suca.

U temelje kapele ugrađen je blagoslovljeni kamen sa brda ukazanja Majke Božje u Međugorju. Na taj način, dio Međugorja je i materijalno i duhovno prisutan u kapeli. Otkad je izgrađena, kapela je postala mjesto brojnih lijepih, svečanih i veselih susreta poput slikanja za vjenčanja, blagoslova jela i drugih okupljanja u ime Božje; ali i izvor mnogih čudesnih ozdravljenja. Poruka je jasna: tu smo svi zajedno u duhu ljubavi i blagoslova.

Ako netko pročitavši ove retke dobije nadahnuće za izgradnju novih kapela posvećenih Gospodinu i Riječi Božjoj, sličnih ovoj divnoj Kapeli Blažene Djevice Marije, pozivam Vas da se slobodno obratite Zlatku Poljaku, na adresu Gornje Mrzlo polje 39 ili dođite u Biciklistički centar Golf-Aurora u Dugoj Resi, br. Telefona 047/ 844 037.

Bog nas blagoslovio i Majka Božja zaštitila kako u dobru tako i u zlu! Hvaljen Isus i Marija!