Odabir bicikla

Odabir bicikla

U današnje vrijeme, biciklizam je, osim načina prijevoza, i vrlo rašireni sport te oblik rekreacije. Golf Aurora ide u korak s trendovima i zato svojim kupcima nudi veliki izbor različitih modela bicikla primjerenih za svaku dob i stil vožnje.

Ovisno o namjeni, bicikli se bitno razlikuju po konstrukciji, veličini kotača i širini guma, obliku okvira i upravljača,te drugoj dodatnoj opremi. Sportski bicikli su namijenjeni biciklističkim natjecanjima, tipično su izrađeni od lakših i čvršćih materijala, uz minimum dodatne opreme kao što su blatobrani, svjetla i sl. Bicikli za rekreaciju ili za prijevoz najčešće imaju dodatnu opremu koja čini vožnju udobnijom i praktičnijom.

Prema razlikama u konstrukciji, danas su najčešće korišteni sljedeći modeli:

  • Gradski bicikl, koji se često proizvodi u muškoj i ženskoj inačici, a razlika je u kutu poprečne cijevi na okviru. Ovi bicikli često imaju dodatnu opremu radi udobnosti vožnje, kao što su blatobrani, svjetla, košara za stvari i sl.
  • Cestovni bicikl, specifičnog savijenog oblika upravljača, najčešće vrlo tankih guma i oslobođen dodatne opreme radi smanjenja težine. Ovi su bicikli najčešće i najbrži, zbog male težine i malog otpora podloge.
  • Brdski bicikli, s ravnim upravljačem, čvrstim kosturom najčešće od cijevi većeg profila nego li cestovni, u većini izvedbi i s prednjim i/ili stražnjim amortizerima koji amortiziraju udarce koji nastaju na neravnim terenima.
  • BMX je specifična izvedba bicikla manjih kotača i jednostavne konstrukcije

 

Da biste iz vožnje biciklom izvukli ono najbolje, morate obratiti pažnju na geometriju rame. Kada biciklist sjedne na bicikl, treba gledati visinu sjedalice u odnosu na upravljač. Kut noge u koljenima mora biti 30°, leđa pod kutom od 45°, ruke moraju biti ravno ispružene – vozač ne smije padati na upravljač nego se izvlačiti iznad njega te prebaciti svoju maksimalnu snagu i težinu na upravljač.
Biciklizmom se stječe nova snaga, jača fizička i psihička izdržljivost. Vožnjom na biciklu ćete lako i na zabavan način potrošiti suvišne kalorije, umanjiti stres i jednostavno  uživati na suncu, svježem zraku i u mirisu prirode!

Kategorija novosti